HD_MRK
SNGL
 
CNTNT
 
12 februari 2018 door Saskia Klein Velderman

Door welke Valentijn wil jij gekust worden?

TH CNTNT

Door welke Valentijn wil jij gekust worden?

De mens is de enige diersoort die niet zonder dagelijkse mondverzorging kan. Dat vereist gewoontegedrag wat moeilijk aan te leren en vol te houden is.

Wat hierbij goed werkt is het wijzen op de sociale gevolgen van een ongezonde mond.
Vrouwen zijn meer dan mannen alert op een slechte adem.
Ook wijzen zij een potentiële partner af wanneer deze uit zijn mond ruikt.

Beoordeling gebit:
Er is onderzoek gedaan naar tanden waarbij iedere proefpersoon een foto van een man of een vrouw en hun gebit moest beoordelen. Op een foto was crowding, diastemen of een normale stand te zien en de foto’s varieerden tevens in kleur: een natuurlijke kleur, een geel gebit of een gebleekt gebit. Het effect op de beoordeling van de aantrekkelijkheid werd gemeten. De normale stand werd in het algemeen het beste beoordeeld, de crowding wat minder en die met de diastemen als minste. Bovendien bleek dat de kleur heel belangrijk was. De natuurlijke kleur werd als meest aantrekkelijk beoordeeld, gebleekt iets minder aantrekkelijk en geel allerminst aantrekkelijk.

Dus mensen met diastemen en ook nog gele tanden doen het het slechtst op de liefdesmarkt.

Uit onderzoek blijkt verder dat vooral vrouwen op de mooiheid van hun gebit worden beoordeeld. Dat heeft er mee te maken dat voor mannen een vrouw eerder een potentiële partner is en voor vrouwen eerder een potentiële concurrent.

Missende tanden:
Het effect van het missen van een of enkele boventanden op de beoordeling van een persoon van het andere geslacht is heel groot. Een missende tand is al genoeg om uitgeschakeld te worden als potentiele partner.

“Investeer niet in een datingbureau maar in een implantaat bij het missen van een voortand”, aldus het verstandige advies van Buunk, wat grinnikend ter ore werd genomen.

Belang van mondgezondheid in sociale interactie:
Buunk en zijn vrouw Yvonne Buunk-Werkhoven hebben onderzoek gedaan naar “slechte adem” (halitose) bij 1466 volwassenen. Er werd onderzocht wat het belang is van de mondgezondheid bij afwijzing van een partner en het belang van de mondgezondheid in sociale interactie in het algemeen.
Wat zijn nu de meest afstotelijke dingen die bepalend zijn voor de partnerkeus?

Het allerergste vinden we een vieze lichaamsgeur, ten tweede een slechte adem( halitose) en ten derde een lelijk gebit. Pas daarna komen smakeloze kleren, overgewicht, een onaantrekkelijk gezicht, een slecht figuur, een lage opleiding, weinig geld en een andere sociale achtergrond.

Angst voor afwijzing wegens halitose:
Niet enkel jongeren vinden persoonlijke hygiëne belangrijk maar ouderen zeker ook. Ouderen zijn veel vaker van plan om hun gebit op de juiste wijze te verzorgen dan jongeren. Vrouwen zijn ten opzichte van mannen eenvoudiger te motiveren tot goede mondzelfzorg. De vrees om als partner afgewezen te worden op basis van de mondgeur is ook voor ouderen een goede motivator om hun gebit goed te verzorgen.
De angst om afgewezen te worden wegens slechte adem(halitose) is behoorlijk aanwezig, sterker dan de angst om afgewezen te worden op basis van een slecht of lelijk gebit.
Wederom ligt deze angst bij ouderen het hoogst. Jongeren zijn zich wel het meest bewust ervan dat anderen letten op hun gebit en ze zijn bezorgd om sociale afwijzing wegens een slecht gebit, maar ze laten zich hierdoor niet leiden in hun keuze om hun gebit wel of niet goed te verzorgen.

Prof. dr. Abraham (Bram) P. Buunk is sociaal psycholoog en werd in 2005 benoemd tot Akademiehoogleraar namens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Behalve honorair hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, is hij ook hoogleraar Sociale en Organisatiepsycholoog aan de University of Curaçao. Hij doet veel internationaal onderzoek en publiceerde over tal van toegepaste sociaal psychologische onderwerpen, waaronder succesvol ouder worden, kwaliteit van leven bij kankerpatiënten, partnerkeuze, jaloezie, huwelijksproblemen, burn-out en Aids-preventie. Hij richt zich nu primair op de evolutionaire benadering van menselijk gedrag. In 2010 verscheen zijn boek Oerdriften op de werkvloer en in 2014 Applying Social Psychology: From Problems to Solutions.

Verslag door Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist, van de lezing van prof. dr. A.P. Buunk tijdens het NVM-Philips pre-congres 2016.

 
smiley
 
DSPL-LL-PSTS NEW ITEM
18 november 2020 door Saskia Klein Velderman

Heb jij nog budget over dit jaar?

Link naar ROLE page Wanneer je nog tandheelkundig budget over hebt voor dit jaar, is het jammer om het niet te gebruiken in deze laatste weken van 2020. Afgelopen week hebben alle zorgverzekeringen hun nieuwe premies bekend gemaakt. Dit is het moment om te...
lees verder...
NEW ITEM
9 september 2020 door Saskia Klein Velderman

Stiekem wil je puber best een frisse mond!

Link naar ROLE page Stiekem wil je puber best een frisse mond! Heb je je tanden gepoetst? Jaaha klinkt het dan…..maar als ouder twijfel je of dit wel waar is…toch ? Pubers, ze vinden alles wat jij als ouder zegt of vraagt bij voorbaat...
lees verder...
NEW ITEM
18 augustus 2020 door Saskia Klein Velderman

Persoonlijke aandacht een nieuw “tover”woord?

Link naar ROLE page Iedereen heeft tegenwoordig als slogan; persoonlijke aandacht. Maar wat is nu persoonlijke aandacht? Wij denken dat de steeds grotere praktijken met wisselende behandelaars, weinig behandeltijd, geen rust om verschillende behandelopties te bespreken en geen tijd om elkaar te leren kennen,...
lees verder...
NEW ITEM
12 januari 2018 door Saskia Klein Velderman

Gezondheid in 2018.

Link naar ROLE page Gezondheid in 2018. Een nieuw jaar is begonnen. Veel mensen nemen zich van alles voor, stoppen met roken, gezonder eten, minder drinken, meer bewegen enz. Eén ding hebben al deze goede voornemens gemeen: We willen allemaal gezonder leven en gezond...
lees verder...
NEW ITEM
10 december 2017 door Saskia Klein Velderman

Tarief 2018

Link naar ROLE page Wat verandert er in 2018 aan de tarieven en omschrijvingen bij de mondhygiënist? Als je bij ons komt voor parodontale nazorg dan bent je gewend om de code T54 of T56 op je rekening te zien. De code T54 staat...
lees verder...
NEW ITEM
27 november 2017 door Saskia Klein Velderman

Warm Welkom

Link naar ROLE page Bij ons ben je warm welkom. Waarschijnlijk kent iedereen het gevoel welkom te zijn. Het prettige gevoel dat mensen op je rekenen en weten dat je komt. Bij ons ben je niet alleen welkom, maar je bent welkom met net...
lees verder...
NEW ITEM
8 november 2017 door Saskia Klein Velderman

Wereld Diabetes Dag

Link naar ROLE page "Diabetes can increase the risk of gum disease" De kans op parodontitis wordt door diabetes fors groter. Ongeveer tien procent van de Nederlanders lijdt aan een matig tot ernstige vorm van parodontitis, bij mensen met diabetes is dit twintig tot...
lees verder...
 
FTR