HD_MRK
PG
 
mhd header
mond-van-0-18-jaar
 

Van melkgebit tot beugels en piercings

Het gebit en de mondgezondheid van kinderen en pubers zijn volop in ontwikkeling. Mondhygiëne Praktijk Deventer helpt hen – en ouders – hierbij met tips en adviezen en preventieve behandelingen. Zo zorgen we samen voor een sterk gebit, ook op latere leeftijd. En als het toch al nodig is, kunnen wij uiteraard ook behandelingen uitvoeren die horen bij de klachten van onze jongste patiënten. Voor kinderen tot 18 jaar valt de preventieve zorg onder de basisverzekering (zonder eigen bijdrage).

Mondgezondheid van jonge kinderen

Het wordt nogal eens vergeten, maar ook de mond en tanden van jonge kinderen – ook met een melkgebit – hebben goede zorg nodig. De huidige generatie ouders vergeet dat nogal eens. Vooral omdat zijzelf vaak een sterk gebit hebben door de goede mondzorg in hun jeugd. Ouders kunnen er zelf veel aan doen om te zorgen dat hun kinderen ook een gezond gebit houden. Daarbij is een bezoek aan de mondhygiënist voor jonge kinderen vaak laagdrempeliger dan een bezoek aan de tandarts.

Onze mondhygiënisten leren jonge kinderen goed poetsen en kunnen gaatjes en ‘zuigflescariës’ (door ‘diksap’ of melk in drinkflesjes) helpen voorkomen. Ook helpen wij met problemen door duimen of gebruik van spenen. Denk bijvoorbeeld aan slik- of spraakproblemen of problemen met tanden of het gehemelte. Het accent bij jonge kinderen ligt vooral op preventieve zorg en advies zodat hun mond, tanden en kiezen ook op latere leeftijd gezond en sterk blijven.

Mond en tanden van tieners

De mondgezondheid van oudere kinderen, pubers en tieners heeft zijn eigen aandachtspunten. Tanden en kiezen goed poetsen en onderhouden blijft een belangrijk aandachtspunt in een fase dat zij dit zelf (nog) wat minder belangrijk vinden. Terwijl er vaak wel flink wat snoep en energiedrankjes – met veel suiker – genuttigd worden. Ook een piercing in tong of lip kan het gebit flink beschadigen. Onze mondhygiënisten helpen schade voorkomen en beperken.

Het dragen van een beugel is voor veel tieners aanleiding voor een bezoek aan onze praktijk. Wij geven tips, leren hen tandenpoetsen met beugel en om deze goed te onderhouden. Ook kunnen wij de beugel op gezette tijden professioneel reinigen. Een belangrijk aandachtspunt zijn de blijvend ‘witte vlekken’ (ontkalking) op tanden die kunnen ontstaan door het dragen van een beugel. Wij helpen dit voorkomen. Als er na het dragen van een beugel lijmresten zijn achtergebleven op het gebit kunnen wij die ook professioneel verwijderen.

Meer weten over mondgezondheid van kinderen en tieners?

Wilt u meer weten over onze zorg voor de mond en tanden van kinderen of tieners? Laat het ons weten. Bel (0570) 612 797 of stuur een e-mail.

 
 
 
FTR