HD_MRK
SNGL
 
CNTNT
 
25 november 2020 door Saskia Klein Velderman

Black Friday

TH CNTNT

Zwarte tandpasta met houtskool

In veel verzorgingsproducten zit tegenwoordig actieve houtskool ook wel activated charcoal!    Wat is dit nu eigenlijk? En wat doet het? Is het wel veilig voor je tanden?

Houtskool is een rest product nadat je hout, kokos of bamboe hebt verhit. Door dit restant te stomen op een hoge temperatuur activeer je de houtskool.

Deze geactiveerde houtskool werkt als een magneetje dat vuil en vetten opneemt. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in waterfilters. Houtskool neemt hier niet alleen de slechte stofjes op maar ook de goede stoffen. De winkels liggen inmiddels vol met dit “wondermiddel” maar wetenschappelijke bewijzen zijn er (nog) niet genoeg.

Voor je tanden zou houtskool helpen om ze witter te maken. Je kunt zwarte tandpasta kopen, tabletjes of zelfs tandenborstels waar de actieve houtskool al verwerkt zit in de borstelharen. Aangezien er op dit gebied geen wetenschappelijk onderzoek gedaan is, kan niet met 100% zekerheid vastgesteld worden of houtskool producten goed of slecht zijn. Het enige onderzoek uit 2017 toont geen bewijs dat het effectief is als mondverzorgingsproduct.

De experts zijn het er wel over eens dat houtskool poeder schurend werkt, eigenlijk een soort “scrub” voor je tanden. Hierdoor gaat oppervlakkige aanslag misschien in eerste instantie weg maar je beschadigd hier door ook je glazuur. Wanneer je dit regelmatig doet is het gevolg  dat je last krijgt van gevoelige tanden en dat het “ruwere” oppervlak sneller aanslag aanpakt dan voor de tijd.

Je kunt tanden niet witter maken door te poetsen, je tanden hebben nu eenmaal een bepaalde kleur van zichzelf. Door te poetsen worden de oppervlakken wel schoner maar niet witter!

Wil je meer informatie over verkleuringen op je tanden laat je dan informeren over de mogelijkheden bij ons in de praktijk.

 
smiley
 
DSPL-LL-PSTS NEW ITEM
9 september 2020 door Saskia Klein Velderman